(Foto: )
Copii incepand de la 10 ani intampina orice "vizitator" cu intentii bune sau mai putin bune care ajunge in perimetrul unei unitati de invatamant. Speriati si confuzi, elevii gardieni ar trebui sa legitimeze, sa evalueze gradul de risc si sa impiedice accesul in scoala al unor persoane necunoscute.
Desi exista solutii tehnice, tot copiii declanseaza semnalul sonor pentru debutul sau sfarsitul orelor. Aceeasi copii, trimisi la scoala sa invete, "asigura securitatea claselor", sunt trimisi dupa obiectele profesorilor, sau sunt folositi pentru promovarea imaginii scolii, fiind tacit recompensati cu motivarea unor absente.
Parintii platesc sume importante pentru fonduri ale scolii, taxe locale si nu-si imagineaza ca cei mici sunt expusi permanent la riscuri sau folositi in timpul orelor de curs. Aceste exemple scandaloase sunt stipulate chiar in regulamentele oficiale, de paza sau ordine interioara, ale unitatilor de invatamant.
Demagogia autoritatilor
Dupa numeroasele incidente din tara in care au fost implicati elevi si profesori si din cauza degradarii climatului de siguranta in scoli, autoritatile responsabile de buna desfasurare a invatamantului, au incercat sa dea impresia ca au luat masuri.
Astfel, ISJ Mures a propus inca din luna ianuarie Politiei, Jandarmeriei, administratiilor locale, sindicatelor, parintilor si elevilor, proiectul unui "regulament-cadru de asigurare a pazei si securitatii spatiilor si perimetrelor unitatilor de invatamant din judet".
Acest plan este si astazi in dezbatere publica, desi pe baza acestuia ar trebui intocmite apoi regulamentele de ordine interioara ale scolilor. Printre prevederile planului judetean se numara crearea unui "loc de asteptare pentru persoanele straine care se afla in s