Autoritatile arunca vina unele pe altele pentru a explica problema medicamentelor.
In ultima zi a fiecarei luni, noaptea tarziu, pe strazile Timisoarei se pot vedea batrani, cu scaunele in maini care se aseaza la rand in fata farmaciilor. "Filmul" se repeta lunar, de mai bine de un an de zile.
Unii dintre pensionari si-au stabilit adevarate strategii de a sta la coada, fac de planton cu randul si prind locuri "in fata". Altii, stau cu orele si nu mai ajung "plafonul".
53 de farmacii mai au plafoane
In Timis, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are contract cu 135 de farmacii pentru eliberarea medicamentelor de pe retete gratuite si compensate. 80 dintre ele se gasesc in Timisoara.
Potrivit ministrului Sanatatii, numai in trei judete din Romania se mai inregistreaza probleme in acest sens. Intre ele, Timisul. Ministrul arunca pisica in ograda CJAS Timis, pe reprezentantii carei institutii ii declara incompetenti in solutionarea problemei.
"CJAS nu si-a facut treaba, de aceea sunt cozi. Cred ca CJAS nu a impartit corect fondurile la farmacii", a concluzionat ministrul Eugen Nicolaescu.
El le-a trasat sarcina reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis sa afle in timp util de la CJAS care sunt farmaciile care mai au plafoane si sa ii anunte pe timisoreni, pentru ca acestia, teoretic, sa nu mai fie nevoiti sa stea la cozi.
"Prin controalele pe care le efectuam noi incercam sa identificam cauzele reale ale cozilor de la farmacii" a precizat Mariana Mocioalca, purtatoarea de cuvant a Casei.
Banii pentru retete sunt alocati de CNAS prin fila de buget, reprezentand 22 la suta din bugetul pe 2006 alocat catre CJAS Timis, adica a cincea parte din fondul national unic de sanatate constituit din asigurarile platite de contribuabili, dupa cum a precizat Mariana Mocioalca.
In prezent, mai dispun de fond