Autoritatile fac o noua incercare de a schimba mentalitatea romanilor, a acelora care nu pot rezista tentatiei.
In Romania, spaga merge de la 800.000 lei, pentru aplicarea unei decizii judecatoresti, la 6 milioane de lire sterline pentru achizitionarea unor fregate britanice.
Cele doua sume dau masura nivelului coruptiei din tara noastra. Chiar daca, potrivit rapoartelor internationale, aceasta este in scadere, mita misca in continuare mecanismele institutionale.
Motiv pentru care a fost lansat un nou proiect antispaga, care-si propune sa convinga mituitorul ca are si alte metode de a-l constrange pe functionar sa-si faca datoria pentru care este platit tot din banii lui.
Campania materializeaza, de fapt, o idee lansata in spatiul public, anul trecut, de Traian Basescu.
"Spaga inseamna puscarie"
"Te mananca sa dai? Te mananca sa iei? Mai gandeste-te! Spaga inseamna puscarie." Acesta va fi mesajul care va fi afisat, din aceasta saptamana, la ghiseele institutiilor publice din Bucuresti si din alte 41 de orase mari din tara.
Potrivit organizatorilor - Ministerul Integrarii Europene (MIE), Ministerul Justitiei (MJ) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) - mesajul campaniei anticoruptie face apel mai intai la umor, prin trimiterea la o superstitie veche si larg raspandita la romani.
"Daca te mananca palma stanga inseamna ca va trebui sa dai bani, iar daca te mananca cea dreapta, urmeaza sa iei", a explicat Vlad Hatieganu, consilier in MIE si coordonatorul campaniei.
Potrivit acestuia, mesajul devine apoi serios si chiar putin agresiv, amintind ca spaga, fie ca o dai, fie ca o iei, este o infractiune si te poate duce la inchisoare.
Bancnota de 0 lei
Scopul declarat al acestei initiative, au explicat organizatorii, este sa "aprinda o scanteie" care sa extinda apoi ideea renuntarii la obiceiul romanilor de a-i