Literatura de expresie sarba din Romania nu este o "literatura cu numar de cititori limitat", ci reprezinta una dintre literaturile minoritare din cadrul sistemului literar al limbii sarbe. Poate fi considerata, din punct de vedere filologic, drept o literatura complexa.
Unele dintre varfuri au o contributie importanta pentru literatura din tara de origine si vor lasa o pecete trainica in spiritualitatea sarba in spatiu si timp. Nu trebuie omis nici faptul ca scriitorii sarbi din Romania au avut pe langa "modelul de la distanta" (literatura tarii de origine) si scena literaturii romanesti - atat in poezie, cat si in proza, ceea ce a reprezentat inca un imbold si sprijin pentru acestia. Din 1980, literatura de expresie sarba din aceasta tara va intra in randul literaturilor contemporane atat in privinta modernizarii mijloacelor de expresie, a complexitatii viziunii artistice, cat si in cea estetico-valorica; iar cele mai importante carti de poezie si proza au aparut tocmai in aceasta perioada.
Cu cateva sute de volume publicate in continuitate, dupa al doilea razboi mondial, aceasta literatura, in comparatie cu alte literaturi minoritare sarbe din tarile vecine, e mult mai bogata si bine reprezentata. Faptul ca cele mai multe carti publicate in limba sarba nu au aparut in lumea democrata occidentala, ci in Romania Socialista atrage multe nedumeriri: cum e posibil asa ceva? Langa un "dictator fara viciu" care a fost tatal vitreg al poporului sau?! Multe raspunsuri la astfel de intrebari veti afla din scurta prezentare a istoriei literare a sarbilor din Romania ce va fi gazduita cu generozitate in paginile Ziarului de Duminica.
Caracterul atipic al literaturii sarbesti si al evolutiei sale este conditionat de mai multi factori: atat de raportul acesteia fata de literatura de origine si limba materna, cat si de traditia folclorica si literatura