De 4 iulie, sărbătoarea naţională a Statelor Unite ale Americii, la Casa Sfatului a fost vernisată expoziţia intitulată „Au venit americanii!”, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Societatea Numismatică Română – secţia Braşov, prin colecţionarul Radu Bart care a pus la dispoziţia publicului monede americane în valoare de un sfert de dolar – quarter – strânse de-a lungul timpului. „În 1999, Bill Clinton a dat un decret prin care desenul de pe reversul quarter-ului poate fi schimbat, până la acel moment fiind reprezentat doar vulturul american. În fiecare an, cinci state au permisiunea de a-şi alege un simbol specific şi să-l imprime pe monede. Printre imaginile reprezentative înfăţişate, se numără chitara lui Elvis Presley, o rachetă sau cowboy pentru Dallas. Am început să lucrez la această colecţie datorită frumuseţii desenelor de pe reversul monedelor. Pornind de la monedele «Clinton», m-am gândit să fac şi istoria quarter-ului şi am ajuns până la monedele de argint din 1796”, explică Radu Bart. Inginerul Radu Bart mărturiseşte că nu şi-a întregit toată colecţia de monede de argint deoarece acestea sunt foarte scumpe, dar din ultimul secol deţine aproape întreaga serie.
Născut de Ziua Americii
Cele mai valoroase monede expuse în Casa Sfatului le reprezintă piesele de argint din seriile Seated Liberty, Barber, Standing Liberty şi Washington, care au rezistat până la schimbarea, în 1965, a materialului de fabricaţie în aliaj de crom-nichel (Radu Bart deţine o colecţie completă a quarter-ilor confecţionaţi din acest produs). Cel mai vechi quarter din expoziţie datează din 1855, în total, peste 150 de monede fiind aduse spre vizionare.
Pe lângă quarter-ii clasici şi istoria acestor monede – fişă tehnică, la Casa Sfatului, mai sunt etalaţi quarter-i de amuzament, quarter-i cu hologramă şi poate fi văzută o brichetă cu gaz inspirată