Din cand in cand, Romania reala are prostul obicei de a exploda prin canavaua vopsita a falselor prioritati si a dezbaterilor de conjunctura cu care vor sa ne tina ocupati oamenii politici.
Este Romania in care tinerii se obisnuiesc cu necinstea inainte de majorat (ce altceva poate fi vanzarea-cumpararea subiectelor la examene?); indolenta functionarilor de stat este un fapt de viata unanim acceptat (vezi incidentul de la Testele nationale); nepasarea unor cadre medicale naste monstri, cum s-a vazut din reportajul TVR despre boschetarul gonit de la un spital la altul; iar politia
nu este capabila sa asigure siguranta cetateanului nici pe carosabil, nici pe trotuar.
In aceasta Romanie reala, autoritatea institutiilor statului este o gluma, iar Ministerul Educatiei a devenit batjocura targului. Insistam asupra lui pentru ca este sezon de examene si i se vede mai bine goliciunea, nu pentru ca ar fi singurul minister demn de atentie sau pentru ca actuala echipa de conducere ar fi mai putin performanta decat cele care au precedat-o.
Nici ea insa nu a pornit la drum cu un program coerent de combatere a dezordinii, coruptiei si faradelegii din sistem. Nici predecesorul lui Mihail Hardau, distinsul universitar Mircea Miclea, nu a facut nimic pentru a opri evolutia cancerului care macina invatamantul romanesc, cum nu au facut nici PSD-istii Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu.
Ministrul Hardau a mostenit un sistem atat de minat de coruptie de sus pana jos incat nici nu se stie daca mai poate fi salvat. Ca sa ajunga sa fie vandute la coltul strazii, subiectele la Bacalaureat au plecat de undeva din SNEE si au parcurs o intreaga filiera, de la functionari de stat pana la elevi.
Sistemul nu s-a creat anul acesta; el s-a consolidat in timp si a devenit chiar indragit de "tineretul progresist".
@N