Familia care conduce Fiat lupta pentru a-si mentine puterea si influenta intr-o Europa in care reuseste din ce in ce mai greu sa-si finanteze expansiunea, iar afacerile de familie nu mai au acelasi succes ca in trecut.
John Elkann este mostenitorul celebrei familii Agnelli, una dintre cele mai indelungate dinastii industriale ale Europei. Nepotul de 30 de ani al lui Gianni Agnelli detine pozitia de vicepresedinte al grupului Fiat. Asemeni bunicului sau, in urma cu doi ani s-a casatorit cu o femeie de origine nobila, scrie The Wall Street Journal.
Elkann se pare ca va trece pe pozitia de conducere a organizatiei cu o istorie de 107 ani, modelul european de capitalism de familie reprezentat de clanul Agnelli luptandu-se pentru continuitate. Pietele financiare nu mai au rabdare cu acele companii detinute de familii de generatii intregi, care de multe ori au pus interesele familiei pe primul plan si ocazional au dat dovada de practici corporatiste indoielnice. Scepticismul este accentuat si de lipsa de convingere a pietei legata de faptul ca organizatiile controlate de marile familii europene mai pot produce manageri de top.
La Ifil, holdingul familiei, Elkann, care detine si aici postul de vicepresedinte, incearca sa alunge aceste ingrijorari insistand pe faptul ca rolul familiei sale in organizatie a adus mari beneficii companiei in trecut. "Ca familie am considerat intotdeauna ca rolul nostru este sa asiguram stabilitatea la Fiat. Asta a incercat sa faca si bunicul meu."
In acest moment, in Europa, problema presanta este cat de mult ar trebui familiile
sa-si exercite controlul asupra organizatiilor. Potrivit lui Guido Corbetta, profesor specializat in strategiile afacerilor de familie de la Universitatea Bocconi, Milano, aproximativ 40% din companiile de pe continent au trecut controlul de la o generatie de manageri membri ai familiei