Israelul a instituit blocada totala asupra Libanului - pe uscat, pe mare si in aer - in cadrul ofensivei militare impotriva miscarii Hezbollah, responsabila de rapirea, la granita israeliano-libaneza, a doi militari israelieni. Aviatia israeliana a atacat ieri aeroportul International Rafic Hariri, determinand inchiderea sa, a bombardat un post de televiziune al Hezbollah, si a distrus mai multe poduri importante, izoland practic capitala Beirut. Navele israeliene au intrat in apele teritoriale libaneze, iar armata avansa aseara in sudul Libanului, teritoriu controlat pana la declansarea conflictului de Hezbollah.
Operatorul roman Tarom si-a suspendat aseara o cursa spre Beirut.
Ministrul roman al economiei Codrut Seres, aflat in vizita in Liban, a fost blocat aseara in Beirut dar a reusit sa iasa din Liban inspre Siria cu masina, urmand sa ajunga la Istanbul. Aceasta era singura modalitate de a parasi zona, intrucat calea pe apa spre porturile din Cipru este blocata.
Pretul petrolului a atins ieri un nou nivel record - 76 de dolari -, desi nici unul dintre combatanti nu conteaza pe piata titeiului.
Razboiul - caci se vorbeste de inceputul unui razboi si nu de ciocnirile aproape cotidiene - este dus de Israel pe doua fronturi, unul in Liban si altul in Fasia Gaza, unde ieri armata a atacat sediul Ministerului palestinian de Externe. In Liban, Israelul se pregatea aseara sa atace periferiile Beirutului - unde banuieste ca se ascund militanti Hezbollah -, cerand autoritatilor libaneze sa evacueze populatia civila. Cel putin 27 de libanezi (intre care 10 copii) au murit in bombardamentele israeliene. In replica, Hezbollah a amenintat ca va ataca orasul israelian Haifa, dupa ce ieri dimineata peste 60 de rachete Katiusa au fost lansate asupra orasului Naharyia (nordul Israelului), ucigand o persoana si asupra bazei militare israeliene Galileea