Daca deschideti pagina de web dedicata campaniei "Mari romani", unul dintre linkuri se numeste "neam amintit", ortografiat asa cum vedeti. In interiorul linkului cu pricina este o lista, organizata alfabetic, pe care se afla personalitati din varii domenii de activitate care ar fi putut aspira la titlul de mare roman.
Greseala in cauza - de sorginte ministeriala daca ne amintim ispravile gramaticale recente ale mai multor demnitari din actualul cabinet - este insa definitorie pentru morala ce se desprinde din proiectul TVR.
Este inutil sa ma apuc sa enumar numele celor care nu sunt in Top 100. Si, de asemenea, este nerelevant. Este, de asemenea, inutil sa polemizez cu anumite prezente si sa trag anumite concluzii de tipul: cum poate sa fie X si sa nu apara Y? Cum de cantareata cutare este plasata mai sus decat voievodul cutare? Si tot asa...
Nici macar surprizele politice nu merita a fi comentate - cum de Traian Basescu nu este primul dintre romanii in viata sau macar primul dintre oamenii politici romani in viata, fiind devansat serios de Gigi Becali? Dar si de Gregorian Bivolaru... Nu e el om politic, dar a contribuit la alegerile din 2004 cu voturi bine directionate.
Singurul lucru care trebuie comentat in legatura cu acest produs de televiziune este enuntul sau. In reclama difuzata intens pe postul national se spunea: Tu hotarasti care este cel mai mare roman! Gresit! Nici eu, nici tu, nu putem face asta. Nici macar doamna Culcer nu poate!
Pe pagina de web este scris, de asemenea, 100 de Mari Romani care sa ne reprezinte. Numai unul va castiga. Decide cine va fi acesta! Voteaza! Acest tip de abordare este valabil in competitiile electorale. Acolo, majoritatea decide cine ne va reprezenta pentru urmatorii ani. Acolo, votul la asta foloseste. La desemnarea reprezentantului sau a reprezentantilor. De unde si denumirea de democratie repr