Directorul SRI, Radu Timofte, si-a oficializat demisia trimitand-o la Parlament. Seful Serviciului a trimis o scrisoare catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului in care ii informeaza asupra deciziei sale. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a aratat incantat de gestul lui Timofte.
Adresantul demisiei a fost Parlamentul, nu Basescu
Dupa o consultare cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, Olteanu a trimis scrisoarea lui Timofte catre Comisia parlamentara de control al SRI pentru declansarea procedurii legale de eliberare din functie.
Directorul SRI este primul sef de serviciu secret care se conformeaza cererii Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului de respectare a procedurilor de inlocuire ale sefilor SRI si SIE. Astfel Parlamentul inregistreaza o prima victorie in conflictul in care a intrat cu Palatul Cotroceni. Deocamdata, Gheorghe Fulga nu a facut un gest similar desi a fost prezent ieri la Palatul Parlamentului pentru audierile din Comisia de control al SIE.
Timofte a facut primul pas in procedura prin care va fi desemnat un inlocuitor al sau, dar ultimul cuvant il va avea tot presedintele Basescu.
Acesta a declarat cu ceva timp in urma ca va desemna noii sefi ai serviciilor secrete doar dupa ce Parlamentul va aproba pachetul de legi ale sigurantei nationale, deoarece Constitutia si Legea de functionare a SRI nu prevad un termen in care seful statului este obligat sa-i nominalizeze pe sefii serviciilor de informatii.
Reunita in absenta presedintelui sau, Romeo Raicu (PD), Comisia SIE i-a spus lui Fulga ca il considera ramas in functie pana cand se va intra si in cazul lui in procedura normala de inlocuire.
In schimb, Fulga asteapta o solutionare a disputei dintre Parlament si Cotroceni, cazul sau fiind si mai ambiguu decat cel al lui Timofte deoarece Legea SIE ar