Reprezentantii Primariei municipiului Arad si cei ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) s-au inteles asupra formei finale a unui acord prin care Cetatea orasului sa fie demilitarizata si redata circuitului civil.
Conform documentului agreat de parti, ce urmeaza sa fie semnat pana in toamna, Batalionul mixt romano-maghiar va fi mutat din incinta fortaretei intr-o unitate militara dezafectata din localitatea Radna, iar municipalitatea va plati amenajarea acesteia, care va costa aproximativ 20 de milioane RON.Potrivit viceprimarului Tiberiu Dekany, urmatorii pasi necesari realizarii reconversiei trebuie
facuti de MApN, care trebuie sa promoveze o hotarare de Guvern prin care sa se aprobe transferarea Cetatii Aradului in domeniul public al orasului.
"Dupa acest pas, tot Ministerul Apararii va trebui sa demareze formalitatile pentru organizarea licitatiei privind desemnarea firmei care va realiza lucrarile de reparatii capitale la cladirea din Radna, necesare pentru asigurarea unor conditii similare celor existente acum in Cetate, unde functioneaza in prezent Batalionul mixt romano-maghiar", a declarat Dekany.
Potrivit aceleiasi surse, consilierii locali au aprobat deja colaborarea cu Biroul de Arhitectura "Pascucci" din Chieti (Italia). Strainii si-au oferit serviciile in scopul atragerii de fonduri externe pentru restaurarea, valorificarea si conversia Cetatii, cat si pentru coordonarea proiectului de executie.
Propunerea lor a fost acceptata de municipalitate, care a hotarat imputernicirea Biroului de Arhitectura "Pascucci" pentru a pregati documentatia necesara in vederea accesarii fondurilor privind proiectul de restaurare si conversie a fortaretei.
In cazul obtinerii finantarii, mandatul urmeaza sa fie extins si asupra coordonarii generale a investitiei, in colaborare cu Agentia de Promovare si Dezvoltare a judetul