Alegerile din 2004 au aratat ca partidele din afara Parlamentului nu mai au sanse sa devina forte importante pe scena politica. Insa ascensiunea din ultimul an a PNG pare a contrazice aceasta estimare a analistilor politici. Surpriza este cu atat mai mare cu cat practic partidul nu a facut nimic dupa alegeri. Putinele personalitati din partid s-au distantat treptat de Becali.
Dan Pavel a revenit la preocuparile sale, iar fostii senatori Paul Ghitiu si Emil Tocaci au parasit partidul nemultumiti de stilul de a face politica al lui Gigi Becali. In pofida acestei situatii, PNG a ajuns sa fie cotat in mod constant peste pragul electoral, intre 5 si 7%.
Aceasta este cea mai spectaculoasa ascensiune politica daca tinem seama ca, in 2004, PNG a obtinut un scor cu putin peste 2%. Exista doua posibile cauze ale cresterii. In primul rand, succesele echipei de fotbal Steaua Bucuresti, pe care o patroneaza Becali. In conditiile in care aceasta a ajuns pana in semifinalele Cupei UEFA si a scos in cateva randuri mai multe mii de romani in strada, patronul clubului si-a permis luxul de a-si tine partidul in adormire. Mai ales ca pentru opinia publica PNG inseamna, in primul rand, Becali.
Iar imaginea acestuia cocotat pe Maybach-ul parcat in Piata Universitatii in timpul serilor de dupa meciuri a contat la fel de mult precum o campanie electorala. In al doilea rand, media a prezentat pe larg donatiile facute sinistratilor de la inundatiile devastatoare din ultimii doi ani. Faptul ca latifundiarul a construit case de aproximativ 3 milioane de dolari la Vadu Rosca i-a adus alte beneficii de imagine.
Becali, lider de partid parlamentar
Dupa alegeri, Becali s-a aratat interesat de o fuziune cu PRM, dar Vadim a respins proiectul. Ulterior, interesele celor doi pe culoarul electoratului nationalist s-au ciocnit si a izbucnit un scandal de pre