Asiguratorii ambulanti nu pot fi alungat cu una, cu doua. Cu ghiseul in masini pe butuci sau, mai nou, in Logan, intermediarii de asigurari completeaza de zor polite RCA pe strazile Capitalei.
In ciuda faptului ca, din 10 iulie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis o decizie prin care cele 15 societati care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA au interdictie de vanzare in spatii deschise, situatia este neschimbata.
In intersectii, pe bulevarde si in apropierea pietelor, orice proprietar de autoturism poate face rost de patalamaua necesara.
„Ce interdictie? Tu te iei dupa aia? Fac asigurare pe orice firma vrei tu. Crezi ca stau aici de proasta?”, incearca o „functionara” de pe bulevardul Nicolae Grigorescu sa ma castige de client. Ca sa fie si mai convingatoare, ea imi arata cele zece RCA incheiate ieri de dimineata pana la ora 13.00.
Nu ridica nimeni „birourile pe patru roti”
Protejata de un parasolar intins pe parbrizul Loganului, pe care a mai ramas inscriptionat „ASIG”, femeia cu asigurarile are aproape toate motivele sa nu se teama de consecinte. „Noi nu suntem ca la politie.
Nu dam amenzi pe loc, ci se duce o comisie pe teren, constata, evalueaza, propune, se mai face o alta comisie si apoi se decide contraventia”, explica Mirela Antohi, purtator de cuvant al CSA.
Ea a adaugat ca, in general, societatea de asigurare primeste o sanctionare scrisa, dar, „in functie de circumstante”, acesteia i se poate retine intre 0,5 si 1% din capitalul social. In cel mai rau caz, compania poate ramane fara autorizatie de practicare a asigurarilor obligatorii de raspundere civila.
Cu alte cuvinte, harburile si mesele cu umbrelute roase care ocupa de ani buni carosabilul si asa aglomerat din Bucuresti nu sunt clintite de nimeni.
„Noi pute