Varza cu carne „Bigos“ Ingrediente: 1 kg. varza, 1 1/4 l supa, patru cepe, patru mere, 200 g costita afumata, 150 g untura, 800 g carne de vita, patru cârnati afumati, sare, piper, o lingura de faina. Mod de preparare: Varza se taie felii groase de cca. doi cm si se sareaza. Se pune intr-o cratita si se acopera cu supa (sau apa calda). Se lasa totul sa fiarba pe foc mic. Intr-o tigaie cu untura se pun cepele taiate solzisori, merele curatate si taiate in cubulete, costita taiata in fâsii subtiri. Totul se prajeste putin, se adauga faina, iar dupa ce si faina s-a aurit, se toarna un pahar de supa. Dupa ce a dat câteva clocote, se toarna aceasta compozitie peste varza. Carnea se taie in bucati care se prajesc usor in untura, de asemenea si cârnaciorii afumati, si apoi se toarna peste varza. Salau polonez Ingrediente: 1 kg salau, un morcov, o radacina de patrunjel, o ceapa, doua-trei boabe de ienibahar, trei-patru cartofi, doua oua, o lingura de smântâna, unt, o lingurita de faina, patrunjel tocat, sare, zeama de lamâie, sfecla rosie.Mod de preparare: Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Când este fiert, se lasa sa se raceasca putin in zeama, apoi se scoate si se curata de oase cu atentie pentru a nu-i strica forma. Se asaza pe o farfurie lunga, la abur si se stropeste cu zeama de lamâie. Se scoate zarzavatul din zeama in care a fiert pestele si in ea se pun la fiert cartofii. Dupa ce au fiert, se taie in cuburi. Se prajeste intr-o cratita untul cu faina si se stinge cu o ceasca de zeama de peste, se lasa sa mai dea câteva clocote, amestecând cu lingura pentru a se evita formarea cocoloaselor, apoi se adauga galbenusurile frecate cu smântâna. Se trage cratita de pe foc, se pun in ea cartofii taiati cuburi, sarea si se amesteca. Apoi se toarna peste salau, iar deasupra se pune putin patrunjel tocat. In jurul pestelui s