Numarul blogurilor a crescut pana la ordinul zecilor de milioane in ultimii ani, in legatura directa cu rata fantastica de crestere a accesarii Internetului. Creat initial dintr-o simpla curiozitate, blogul s-a raspandit mai repede decat orice alta solutie de comunicare online. In plus, multe astfel de bloguri au si publicitate online, aducand posesorului bani reali, din afaceri virtuale.
Conform enciclopediei Merriam-Webster, blog-ul (prescurtarea lui weblog) reprezinta "un jurnal personal online care cuprinde reflectii, comentarii si link-uri furnizate de autor". Aceeasi enciclopedie online este cea care a facut publica, la sfarsitul lui 2004, o stire de senzatie: “blog” a fost cuvantul caruia i s-a cautat cel mai des definitia in ultimele 12 luni.
De fapt, ultimul studiu realizat de catre compania de cercetare Pew Internet & American Life Project arata ca numai in SUA exista aproximativ 12 milioane de bloguri. Aceasta inseamna ca aproape 8% dintre utilizatorii de Internet au si un blog. Din studiul mentionat mai reiese ca 39% din utilizatorii de Internet din SUA, echivalent cu 57 milioane de persoane, citesc in mod constant un blog, aceasta reprezentand o crestere semnificativa fata de precedenta cercetare de piata, realizata la finele anului trecut.
Doar 8.000 de clickuri
La noi, fenomenul este inca la inceput. Dupa cum reiese din auditarea realizata de serviciul Trafic.ro in ceea ce priveste paginile personale, cel mai vizitat blog autohton inscris la aceasta categorie are putin peste 2.700 de vizitatori unici pe saptamana si aproximativ 8.000 de afisari. Mai nou, site-ul de informatie Hotnews are un blog cu autori-jurnalisti care posteaza informatii neoficiale, zvonuri, barfe, ciorne ale posibilelor articole, initiind astfel un forum personalizat. Utilizatorul intra astfel intr-un soi de "debara" a lumii presei si are senza