Casa Naţională de Pensii (CNP) prognozează o creştere semnificativă a pensiilor în următorii doi ani de zile. Şeful CNP, Mihai Şeitan, a precizat că este optimist în ceea ce priveşte o creştere reală cu aproximativ 30%, creştere care se bazează pe ritmul actual de încasare a cotizaţiilor către asigurările de pensii. Şeitan estimează că anul viitor pensiile vor creşte cu 12% până la 16%, iar în 2008 - cu un procent cuprins între 15 şi 18,8%. Cifrele exacte vor depinde de starea în care se află bugetul de pensii.
Bugetul pensiilor îşi revine
Banii necesari acestor indexări vor fi susţinute de la bugetul de pensii, care pentru prima dată de la începerea procesului de restructurare în industrie, înregistrează un excedent, adică încasările au fost mai mari decât cheltuielile. Mai mult, majorarea pensiilor a avut nevoie de 16 ani ca să depăşească nivelul inflaţiei. Acest fapt se datorează în principal procesului de recalculare a pensiilor, iar efectele au fost simţite mai intens de către cei care şi-au mărit indemnizaţiile după recalculare. Directorul Casei de Pensii Braşov, Camelia Bugnar (foto), a precizat că „într-adevăr, bugetul de pensii este excedentar la Braşov şi se simte o mai bună colectare a creanţelor. La nivelul judeţului nostru, bugetul nu a mai fost excedentar din 2003. Este firesc astfel se să majoreze pensiile, întrucât dacă există 3% rezerve, restul bugetului poate fi folosit pentru indexare”.
În cazul în care Guvernul va adopta anii viitori varianta de creştere 12% în 2007 şi 15% în 2008, pensia va reprezenta 33% din salariul mediu; în varianta cu 16% în 2007 şi 18,8% în 2008, pensia va reprezenta 35% din salariul mediu. Casa Naţională de Pensii (CNP) prognozează o creştere semnificativă a pensiilor în următorii doi ani de zile. Şeful CNP, Mihai Şeitan, a precizat că este optimist în ceea ce priveşte o creştere reală cu aproxima