Un aradean si-a transformat propria casa intr-un muzeu al cofetariei, care va fi deschis publicului incepand din luna septembrie. Decizia barbatului este o premiera in tara noastra, muzeul fiind infiintat in memoria marilor cofetari pe care i-a avut judetul in perioada interbelica, dar si in cinstea tinerilor care activeaza, in prezent, in acest domeniu.
Initiativa de a deschide o astfel de locatie ii apartine lui Ioan Gui, maestru cofetar, care a practicat aceasta profesie timp de peste 40 de ani. Ajuns la varsta de 67 de ani, el a inceput sa aduca in locuinta sa din cartierul Sannicolau Mic masini si ustensile pe care le-a primit de la diversi cofetari sau le-a cumparat.
Aradeanul a strans, timp de aproape 35 de ani fiecare obiect, iar in urma cu cinci ani a inceput sa le restaureze, cu intentia declarata de a deschide un muzeu dedicat meseriei pe care a practicat-o. "Prin 2000-2001 mi-a venit ideea sa deschid acest muzeu al cofetariei. Pana acum am reusit sa transform 85 la suta din casa mea in ceea ce va fi viitorul muzeu.
Mai am de amenajat partea grafica a acestuia, adica fotografiile, cartile vechi si diplomele pe care le am. Acest lucru il voi face cu ajutorul specialistilor de la Muzeul Judetean si sper sa il pot duce la bun sfarsit pana la finele lunii septembrie, cand voi putea deschide acest muzeu", a declarat Ioan Gui.
Deja pe unul dintre peretii viitorului muzeu se afla expusa la loc de cinste o fotografie cu 17 dintre cofetarii si patronii de cofetarii din perioada interbelica. "Ei sunt cei care s-au ocupat cu indulcirea Aradului in acea perioada", a mai spus Gui.
Potrivit maestrului cofetar, muzeul va cuprinde diferite ustensile specifice meseriei, printre care si masina de preparat inghetata, o masina cu curele de transmisie pentru macin