UDMR urmeaza trendul inaugurat de partidele politice romanesti. Reformatorii din interiorul Uniunii s-au adunat intr-un grup politic, care si-a lansat de la Cluj-Napoca ideile principale ale proiectului de modernizare a formatiunii politice. Clujul a devenit, de asemenea, epicentrul miscarilor de reforma din interiorul PSD si PNL.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, pare liderul informal al grupului de reformatori.
Din acest grup mai fac parte ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, care este si liderul filialei din Hunedoara, vicepresedintele UDMR Hunor Kelemen, care este si chestor la Camerei Deputatilor, ori presedintele Consiliului Reprezentantilor Judeteni din cadrul filialei clujene a Uniunii, deputatul Levente Mate.
Lor li se alatura alti tineri politicieni din zona Secuimii, care vor modernizarea proiectului politic propus de UDMR comunitatii maghiare.
Zsolt Nagy, care indeplineste si functia de vicepresedinte executiv al Uniunii, a anuntat o serie de principii pe care grupul tinerilor politicieni le vor propune la viitorul Congres al formatiunii politice. Acesta este programat la inceputul anului viitor si va fi un adevarat test pentru politicienii din garda veche, cum ar fi, de pilda, Attila Verestoy sau Sandor Konya-Hamar.
Si asta, cu atat mai mult cu cat tinerii din UDMR ar putea fi sustinuti si de gruparile de dreapta, al caror exponent in Parlament este deputatul de Timis Tibor Toro, fostul presedinte al Miscarii Reformiste din Uniune.
In primul rand, tinerii politicieni maghiari isi doresc ca UDMR sa devina mai eficienta. Din acest motiv, ei vor propune infiintarea unei structuri intermediare in Prezidiul formatiunii politice, Consiliul Operativ si Consiliul Reprezentantilor Union