Radu Tinu, fost sef al Securitatii Timis: oricine de la Universitate putea refuza colaborarea, dar i se bara ascensiunea.
Fostul adjunct al sefului Securitatii Timis, Radu Tinu, dezvaluie culisele mecanismului in care a activat si Mona Musca - studenta si apoi asistent la Universitatea din Timisoara, Facultatea de Filologie. Potrivit lui Tinu, profesorii erau obligati sa dea informatii despre studentii straini, daca voiau sa ramana in post. Informatiile erau folosite, apoi, pentru racolarea studentilor.
"Unii ofereau informatii si dupa ce se intorceau in tarile de origine. Multi sunt activi ca informatori SIE", ne-a declarat Tinu, fost ofiter condamnat in 1990 in lotul Timisoara.
"Cand veneau listele cu studentii straini din primul an, Securitatea studia fiecare nume. Erau cautati cei cu parinti importanti. Daca printre arabi era fiul vreunui lider al partidului Baas, de exemplu, ne indreptam atentia spre el pentru ca ne era util la intoarcerea acasa", spune Tinu.
Risca indepartarea de la catedra
Tinu spune ca refuzul de a colabora cu Securitatea insemna indepartarea din post: "Putea refuza colaborarea, nu era nicio problema. In acest caz, i se spunea rectorului ca persoana nu este potrivita pentru acest post si era detasata in alta parte".
Intrebat ce ar fi patit daca nu ar fi dat informatiile cerute, un fost coleg de facultate al Monei Musca si asistent universitar suplinitor in anul 1974, care si acum se ocupa de studentii straini, spune ca "fiecare dorea sa-si tina postul".
Informatii despre viata personala
Atat Tinu, cat si fostul coleg al Monei Musca sustin ca aceasta a mintit cand a spus ca dadea informari doar conducerii facultatii. "Contactul era direct cu ofiterul de securitate", spune Radu Tinu. Iar colegul "Danei" povesteste ca intalnirile aveau loc fie in birourile profesorilor din casa Unirea, fie in cel al securi