La 27 iulie a aparut Legea cinematografiei. Actul prevede, printre altele, reorganizarea Centrului National al Cinematografiei (CNC), acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru diverse activitati in domeniu si asigurarea de credite rambursabile pentru filmele romanesti. In septembrie va avea loc prima sesiune de concurs de proiecte din acest an. In prezent sunt in lucru 21 de productii, dintre care unele au un buget impresionant. Despre toate acestea vorbim cu presedintele CNC, Decebal Mitulescu.
- Asadar, ce aduce nou Legea cinematografiei?
- Legea, aprobata de Parlament si promulgata de presedintele tarii, a aparut in Monitorul Oficial ca Legea nr. 328 din 27 iulie 2006. In primul rand, ea asigura un cadru de activitate institutional, prevazand reorganizarea Centrului National al Cinematografiei ca autoritate a administratiei publice de specialitate.
In alta ordine de idei, s-a reorganizat Arhiva Nationala de Filme, comasata in 2003 cu CNC-ul si functionand din 2005 ca institutie publica de sinestatatoare. Legea prevede constituirea resurselor necesare pentru sprijinirea productiei de filme si a altor activitati in domeniul cinematografiei. Este vorba despre modalitatea de acordare a creditelor directe pentru productia de filme si pentru dezvoltarea proiectelor cinematografice. Tot o noutate este si faptul ca se stipuleaza acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru diverse activitati. Pentru prima oara in Romania, se acorda fonduri nerambursabile pentru activitati specifice, cum ar fi: distributia filmelor romanesti, organizarea de festivaluri, publicarea de carti, sprijin pentru calitatea artistica a filmelor, suport pentru functionarea cinematografelor de arta (salile care asigura film romanesc si european in proportie de 50% din program pot fi sustinute financiar cu ajutoare nerambursabile). Acest lucru este foarte i