Desi ne aflam in plina deconspirare - punctata de juramintele de castitate ale presedintelui si ale fidelilor acestuia care si ei stiu ca el nu, niciodata, el nu (replica lui Talpes conform careia nu a auzit de niciun comandant de nava care sa fie subordonat securitatii este geniala prin mica sa manipulare - dar de vreun sef de agentie comerciala in Occident care sa fi fost subordonat securitatii o fi auzit? ) - momentul cel mai important al saptamanii s-a consumat in incinta Agentiei pentru Strategii Guvernamentale care a dat publicitatii Barometrul Politicilor Publice realizat de TNS -CSOP. Doua date sunt relevante si ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru actuala putere. In primul rand, 45% dintre romani cred ca traiesc la fel ca pe vremea PSD-ului, 19% cred ca traiesc mai bine si 35% cred ca traiesc mai rau decat atunci.
Conform autorilor studiului, populatia cea mai nesatisfacuta de conditiile de viata apartine "categoriilor de varsta de peste 45 de ani, cu studii sub medie, cu venituri mai mici de 300 RON, rezidente in mediul rural in regiunile nord-est, sud-est si centrala din Romania". Adica electoratul specific PSD. Normala aceasta evolutie, daca tinem seama ca o buna parte din politicile sociale, dar si comunicationale ale guvernului Nastase s-au indreptat spre aceste categorii sociale, in timp ce guvernul Tariceanu nu le-a mai adresat nici bani, nici vorbe blande.
Oricum, este ingrijorator ca, la mai putin de jumatate din mandat, Coalitia de guvernamant se vede confruntata cu un raport nemultumiti-multumiti de aproape 2 la 1. Statistica ne arata ca iarna dintre al doilea si al treilea an este cea in care, panta lipsei de suportabilitate se accentueaza si guvernul trece intr-o alta etapa de erodare.
Ceea ce inseamna ca inca nu a venit ce e mai rau pentru guvernul Tariceanu. Sansa sa este data de lipsa cronica a opozitiei, PSD continuand