Privatizarea CEC si fuziunea HVB-Tiriac-Unicredit vor influenta substantial topul sistemului bancar autohton in functie de active si profituri. De asemenea, finalizarea procesului de preluare BCR de catre Erste Bank va schimba peisajul bankingului romanesc, mai ales la nivelul superior.
Preluarea BCR de catre Erste Bank va fi finalizata pana in a treia saptamana a lunii septembrie, a declarat seful departamentului de resurse umane al Erste Bank, Ruper Dollinger. Tot ieri a fost anuntat si termenul de depunere a ofertelor pentru CEC, care a fost amanat pentru ca OTP Bank si National Bank of Greece au cerut rezultatele financiare calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS. Astfel, preluarea CEC se va finaliza in martie 2007, a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu.
La finele lui 2005, Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Banii urmeaza a fi depusi intr-un cont escrow. Statului ii vor reveni 2,2 miliarde euro, iar institutiilor financiare IFC si BERD, 1,5 miliarde euro.
"Detaliile acestei operatiuni vor fi facute publice la momentul preluarii. in principiu, pot sa va spun ca intentionam sa reducem numarul de expati din conducere pentru a crea manageri autohtoni", a afirmat Dollinger, citat de NewsIn.
Transferul sumei pentru pachetul de actiuni cumparat de catre Erste Bank trebuia realizat numai dupa ce sunt rezolvate trei preconditii. Prima se referea la obtinerea aprobarii sau, dupa caz, a notificarii autoritatilor de reglementare, inclusiv cele bancare, din cele doua tari. A doua preconditie impunea clarificarea legalitatii ajutorului de stat acordat BCR la preluarea Bancorex. Consiliul Concurentei a emis o decizie, la inceputul lunii august, prin care a stabilit ca preluarea nu este considerata ajutor de stat.
Cea de-a treia preconditi