In fiecare an autoritatile sunt luate prin surprindere de inceperea scolii. In majoritatea unitatilor de invatamant copiii trebuie sa suporte conditii igienico-sanitare improprii. In special in mediul rural, scolile nu au primit autorizatii sanitare de functionare pentru ca nu au apa curenta, iar toaletele nu sunt prevazute cu canalizare.
Nici edilii oraselor nu s-au inghesuit sa aloce prea multi bani pentru igienizarea sau modernizarea scolilor. Fondurile de investitii alocate de Guvern au venit prea tarziu, astfel incat lucrarile incepute nu vor fi finalizate pana la inceputul anului scolar. Elevii vor fi nevoiti sa invete in conditii de santier.
Prefectul de Cluj a scos inspectorii scolari pe teren
Inspectorii scolari din Cluj nu stiu nimic despre situatia unitatilor scolare din judet, la mai putin de o luna pana la inceperea cursurilor. Conducerea ISJ a primit de la prefectul Alin Tise sarcina sa prezinte, pana joi, un raport preliminar , in care sa fie precizata situatia unitatilor de invatamant cu probleme.
"De saptamana aceasta toate scolile si gradinitele vor fi controlate de echipe formate din inspectori de la Directia Publica pentru Sanatate si de la Inspectoratul Scolar, care vor verifica daca scolile au fost igenizate, daca au fost reparate si daca toate conditiile sanitare sunt indeplinite", a spus adjunctul ISJ, Victoriana Boscaneanu.
Pana acum un numar de 75 dintre cele 121 de unitati de invatamant aflate in subordinea Primariei Cluj-Napoca au solicitat efectuarea de lucrari de reparatii si intretinere pe parcursul anului. Pentru contractarea firmelor care efectueaza aceste lucrari au fost organizate deja sapte licitatii.
Sase dintre acestea au fost adjudecate de 16 firme, iar valoarea totala a contractelor este de p