Liderul Cercului Liberal din UDMR, senatorul Peter Eckstein-Kovacs, sprijina propunerile de reforma lansate de Grupul de la Cluj din interiorul Uniunii. El a lansat in paralel un atac la adresa ministrului-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Eckstein-Kovacs a declarat ca ii sprijina pe liderii Grupului de la Cluj.
Este vorba de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de deputatul Hunor Kelemen. Cei doi sunt si vicepresedinti ai UDMR. Ei cer redeschiderea dialogului cu formatiunile dizidente din interiorul comunitatii maghiare.
Asa ar fi Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de episcopul reformat de Piatra Craiului Laszlo Tokes, Consiliul National Secuiesc, condus de fostul senator Jozsef Csapa, ori Uniunea Civica a Maghiarilor, condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz.
Astfel, Peter Eckstein-Kovacs, Zsolt Nagy si Hunor Kelemen sunt impotriva ideii transformarii UDMR intr-un partid politic, desi in plan parlamentar, cei trei sustin ideea disciplinarii reprezentantilor Uniunii dupa modelul folosit de partidele propriu-zise. Cei trei lideri ai maghiarilor ardeleni doresc ca UDMR sa isi recapete statutul de organizatie-umbrela.
De asemenea, cei trei vorbesc si despre modificarea statutului UDMR. Concret, ar fi vorba de introducerea unei structuri intermediare intre Consiliul Reprezentantilor Unionali si Prezidiul Executiv al Uniunii. Aceasta structura ar putea fi Consiliul Operativ al Uniunii, care ar urma sa devina un for politic permanent. El ar gira initiativele conducerii UDMR.
O alta posibila reforma ar fi crearea unui post de secretar general al Uniunii si a unuia de purtator de cuvant. In acest moment, Consiliul Reprezentantilor Unionali este considerat drept un soi de parlamen