Romania nu va trimite militari pentru a completa efectivele Fortei de mentinere a pacii in Liban.
Romania nu va trimite trupe in Liban, urmand ca situatia sa fie reanalizata, daca va exista o situatie expresa adresata autoritatilor de la Bucuresti. Aceasta a fost decizia de ieri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) care a analizat oportunitatea participarii Romaniei cu trupe la Forta de mentinere a pacii din Liban.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul CSAT, ca Romania va participa doar la eforturile de reconstructie a infrastructurii. El a apreciat ca, pana acum, Romania si-a facut datoria fata de comunitatea internationala prin participarea la misiunile din Balcani, Afganistan si Irak.
Tariceanu: "Trimiterea de trupe in Liban e periculoasa"
Potrivit unor surse din CSAT, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul apararii Teodor Atanasiu au sustinut ca nu putem trimite trupe in Liban din doua motive: nu avem bani si este foarte periculos pentru soldatii nostri. Premierul a spus, potrivit surselor noastre, ca ar fi bine ca statul roman sa incerce sa castige bani din Liban prin trimiterea de trupe pentru reconstructia infrastructurii, trupe care ar urma sa fie platite.
Ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a prezentat o analiza neutra cu avantajele si dezavantajele participarii noastre in Liban, iar ministrii Monica Macovei si Codrut Seres au spus ca e mai bine sa nu trimitem trupe daca este atat de periculos pentru Romania, mai sustin sursele noastre.
Singurul care s-a manifestat in sensul trimiterii de trupe a fost seful Statului Major General, Eugen Badalan. Dupa ce i-a ascultat pe toti cei prezenti, presedintele Traian Basescu a spus: "Nu vreti, nu trimitem nimic. Asteptam sa ni se solicite in mod expres, si atunci vom trimite medici, politisti, spitale de campanie".
Decizie pro-americana
D