Ministrul Transporturilor sustine ca, in anul 2000, presedintele Emil Constantinescu sau serviciile secrete au facut politie politica, pentru ca i-au secretizat dosarul de Securitate. Potrivit liderului PD, scopul acestei actiuni a fost acela de a folosi informatii din dosar pentru santaj.
Democratul Radu Berceanu si-a facut public, ieri, dosarul de Securitate. El a explicat ca dosarul intocmit pe numele sau nu contine nimic de siguranta nationala. Dar a fost trecut in rubrica siguranta nationala printr-un proces-verbal din 26 octombrie 2000.
La acea data, el ocupa functia de ministru al Industriilor si Comertului si era membru al CSAT. "Nu vad cum ar fi putut fi luata o astfel de decizie si unde, pentru ca nu am lipsit de la nicio sedinta cat timp am fost membru CSAT", a spus ministrul democrat.
Prin urmare, Berceanu a acuzat SRI si pe seful statului de atunci, Emil Constantinescu, ca ar fi ordonat secretizarea dosarului sau, masura pe care liderul PD o asociaza cu politia politica.
"Aceasta decizie a fost luata ori de actuala Securitate, de SRI, ori la nivelul celui care conducea organele de tipul asta, si anume presedintele. Ori presedintele Emil Constantinescu a facut politie politica in anul 2000, ori actualele servicii secrete au facut politie politica in anul 2000", a declarat Berceanu.
Potrivit ministrului PD, scopul clasificarii dosarului sau de Securitate la categoria dosare de siguranta nationala este de "a avea siguranta nationala" ca el poate fi "influentat in vreun fel, pozitiv sau negativ" daca "se pun sau se scot diverse lucruri" din dosar.
Dosarul de urmarit pe care ministrul l-a facut ieri public poarta numele "Bercea" si are aproximativ 300 de pagini.
Berceanu a declarat ca documentul contine hotarari ale organelor de securitate privind urmarirea sa, documente care decid ce surse il vor supraveghea, note