Fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu condamna initiativa lui Traian Basescu de a scoate de sub paravanul "secret de stat" dosarele preotilor.
Constantinescu a calificat decizia CSAT de desecretizare a dosarelor prelatilor drept „o farsa de prost-gust”, la care nu am fi asistat daca CNSAS si-ar fi facut datoria in ultimii sapte ani.
„Este limpede ca preotii si ierarhii, cu extrem de rare exceptii, nu aveau de ce sa aiba legatura cu siguranta nationala”, sustine fostul presedinte, reamintind ca „membrii Colegiului CNSAS au avut acces neingradit in spatiile de arhivare, la sediile detinatorilor” in tot acest timp.
Si mai dur a fost atacul lui Ion Iliescu. „CNSAS nu ar trebui sa se amestece in treburile Bisericii. Ei sa-si faca ordine cu instrumentele proprii. La ce foloseste acest balci? Vrem sa ramanem sclavii Securitatii?”, s-a intrebat senatorul PSD.
In opinia acestuia, Biserica nu trebuie judecata de o institutie civila, „care mai poate fi politizata”. „Au Sinodul lor, sa judece ei!”, a pasat Iliescu chestiunea desecretizarii.
Urmeaza sportivii?
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca a cerut conducerii SRI sa analizeze, impreuna cu CNSAS, daca mai este cazul sa mentina in regim de siguranta nationala dosarele de Securitate ale sportivilor.
Basescu a explicat ca nu a putut cere desecretizarea acestora in CSAT, pentru ca sportivii nu figureaza printre categoriile incluse in Legea Ticu, a caror colaborare cu Securitatea ar trebui deconspirata.
Cazuri si cazuri
Parintele Marchis si „obligatia de serviciu”
Informatiile privind colaborarea preotului Iustin Marchis cu Securitatea sunt infirmate de istoricul Stejarel Olaru. Acesta spune ca datele ajunse la „baietii cu ochi albastri” erau, de fapt, obligatie de serviciu, reglementata de legislatia comunista.
„Exista Hotararea Consiliului de