Echipa profesorului Dominique Martin, seful serviciului chirurgie plastica la CHU Bordeaux, a efectuat in premiera mondiala o operatie la bordul unui Airbus A 300, in conditii de imponderabilitate.
Dominique Martin spune ca ideea unei asemenea operatii a venit din faptul ca niciodata nu i-a displacut sa fie astronaut. Motiv pentru care a propus Centrului National de Studii Spatiale un proiect la care echipa coordonata de Dominique lucreaza de peste trei ani. Primul test, in 2003, a constat in efectuarea unei suturi de artera la un sobolan si a vrut sa demonstreze ca este posibila interventia chirurgicala in spatiu. In 2006, echipa profesorului Dominique Martin a experimentat operatia pe un pacient voluntar.
ADAPTARI. Pacientul, Philippe Sanchot, a fost operat de un lipom de aproximativ trei centimetri in diametru, aflat sub piele la unul dintre antebrate. El a fost anesteziat local, la sol. Interventia chirurgicala nu a depasit ca durata un sfert de ora. Echipa lui Dominique Martin a realizat o interventie chirurgicala in imponderabilitate si intr-un spatiu redus ca dimensiuni. Pentru aceasta a fost creat un bloc operator adaptat la spatiul de doi metri patrati. Tot materialul de anestezie si reanimare a fost subdimensionat. Pentru ca instrumentarul sa nu cada in timpul zborului a fost fixat cu ajutorul magnetilor. De asemenea, au fost concepute dispozitive speciale pentru a tine pe loc personalul medical.
Dupa operatie, la conferinta de presa, profesorul Dominique Martin a declarat ca experimentul a fost o reusita si ca el deschide calea dezvoltarii telechirurgiei. Dar scopul experimentului ar putea fi chiar un bloc prototip pe o Statie spatiala internationala. "Caci pentru un caz de urgenta absoluta - o persoana cu hematom intracranian intr-o nava spatiala - nu avem solutie la ora actuala". De asemenea, echipamentul si tehnologia ar putea fi folos