Asa cum ameninta de cateva zile in sir, avocatii din Bucuresti si din mai multe judete ale tarii vor refuza, incepand de astazi, sa mai intre in salile de judecata sau sa-si insoteasca clientii la Parchet.
De teama ca acest protest va bloca actul de justitie, in weekend, instantele au judecat in ritm alert cereri de arestare sau prelungiri de mandate.
Astfel, numai in Capitala, s-a judecat, sambata, prelungirea a 30 de mandate de arestare preventiva emise pe numele unor inculpati aflati in arestul Directiei Cercetari Penale.
De asemenea, alte 18 cazuri similare au fost luate in discutie de magistrati pana ieri la pranz. Potrivit unor surse din politie, chiar si asa au mai ramas cateva persoane arestate ale caror mandate expira in aceasta saptamana.
Printre ele, si patru dintre cei 13 vamesi arestati la Ploiesti cu o luna in urma. Acestia au fost pusi in libertate de tribunal, iar, in conditiile grevei, exista riscul ca recursul facut de procurori sa nu se mai judece.
Pe de alta parte insa, avocatii din diverse judete ale tarii, cum ar fi Clujul sau Aradul, au decis sa acorde totusi asistenta juridica clientilor de la care au primit bani pentru a-i reprezenta.
Ei vor refuza sa apere in cauzele in care au fost desemnati din oficiu, cu exceptia celor in care inculpatii au comis infractiuni cu violenta si se cere arestarea lor. In schimb, colegii lor din Bucuresti sau Suceava sustin ca nu vor participa la niciun fel de proces sau audiere.
"Greva lezeaza dreptul legitim la aparare"
Intre timp, unele persoane care au procese pe rol in urmatoarele zile au inceput sa ceara autoritatilor statului sa ia masuri urgente pentru a-i determina pe avocati sa-si indeplineasca obligatiile profesionale.
Este cazul lui Valentin Tugui, un sucevean inculpat intr-un dosar penal, care a tr