mondial şi al cincilea mare furnizor de petrol pentru SUA. Bogată în rezerve de ţiţei, Delta Nigerului atrage ca un magnet importante companii multinaţionale care, în pofida condiţiilor mondial şi al cincilea mare furnizor de petrol pentru SUA. Bogată în rezerve de ţiţei, Delta Nigerului atrage ca un magnet importante companii multinaţionale care, în pofida condiţiilor instabile, aleg să ignore riscurile, ajungând, în cele mai multe cazuri, la mâna grupărilor rebele", notează analiştii SIE. "Pe fondul nemulţumirilor sociale şi economice determinate de impactul ecologic şi al inegalităţii distribuţiei veniturilor din exploatarea petrolului de către marile companii transnaţionale, în Delta Nigerului au apărut grupări paramilitare care au ca ţintă companiile petroliere străine", arată această primă analiză publică a SIE de după instalarea la conducerea serviciului a lui Claudiu Săftoiu.
Conform analiştilor de la spionaj, "între grupurile de militanţi şi marile companii există canale directe de negociere, iar valoarea răscumpărării variază în funcţie de naţionalitatea ostaticilor şi de concernul din care fac parte. Pe durata negocierilor sunt vehiculate sume de ordinul zecilor de milioane de dolari, dar suma finală, în schimbul căreia ostaticii sunt eliberaţi, rămâne confidenţială". SIE mai spune că "deşi tratamentul aplicat ostaticilor nu este unul brutal, condiţiile de captivitate sunt dificile ca urmare a gradului de umiditate atmosferică din regiune".
Ostaticii nu au mai fost omorâţi din 2003
"De-a lungul timpului au existat şi câteva cazuri cu deznodământ tragic, în care ostaticii au fost ucişi de răpitori, dar astfel de situaţii nu s-au mai înregistrat din anul 2003", ne liniştesc analiştii SIE.
Aceştia cred însă că "prezenţa companiilor petroliere străine pe teritoriul Nigeriei nu reprezintă întotdeauna un beneficiu".
Sunt citaţi "m