Parchetul Militar mai multe documente care ar dovedi că România ar fi vândut armament Iranului în 1995. România avea semnat, la acea dată, un parteneriat cu NATO, iar vânzarea de arme în Iran Parchetul Militar mai multe documente care ar dovedi că România ar fi vândut armament Iranului în 1995.
România avea semnat, la acea dată, un parteneriat cu NATO, iar vânzarea de arme în Iran era interzisă.
Oprea a declarat că ar fi vorba de un contract între Romtehnica şi guvernul de la Teheran. Contractul, în valoare de circa nouă milioane de dolari, ar fi prevăzut vânzarea către Iran de rachete sol-aer. Din această sumă, un milion şi jumătate de dolari ar fi fost plătiţi doar pentru pregătirea militarilor iranieni. Potrivit contractului deţinut de Marius Oprea, tranzacţia ar fi avut loc în 1995, în timpul mandatului de preşedinte al lui Ion Iliescu.
Ministerul Apărării era condus la acea dată de Gheorghe Tinca. Oprea susţine că această tranzacţie ar fi trebuit aprobată de CSAT, deoarece făcea parte din aşa-numitele "operaţiuni speciale".
Marius Oprea a obţinut documentele la sfârşitul lui 2000, cu două luni înainte de a termina mandatul de consilier la Cotroceni. Potrivit legii, el a fost obligat să păstreze tăcerea asupra acestor date timp de cinci ani. Parchetul urmează să stabilească dacă se impune declanşarea unei anchete.
Tinca: Am îndoieli că s-a încheiat un astfel de contract
Ministrul apărării naţionale din acea vreme, Gheorghe Tinca, a declarat pentru Adevărul că nu are cunoştinţă despre un astfel de contract. "Am îndoieli serioase că un astfel de contract a fost încheiat în 2005. În acea perioadă, România făcea parte din Parteneriatul pentru Pace, MApN, guvernul, preşedinţia erau puternic angrenate în demersurile de integrare în Uniunea Europeană", a spus Tinca.
Ioan Talpeş, fost şef al SIE în perioada 1992-1997: "E bolnav"