Istoricul Alex Mihai Stoenescu, prim-vicepresedinte in PNG, a recunoscut colaborarea cu Secu.
Luni seara, Stoenescu a reluat povestea misiunii sale, publicata pe larg in "Evenimentul zilei", pe 3 septembrie. In urma marturisirii televizate, Colegiul CNSAS a decis ieri sa il cheme pe Stoenescu la audieri, saptamana viitoare.
Istoricul specializat in servicii secrete a amintit cum, in 1984, a adus pe bucati din Suedia o fabrica de armament, in urma unui angajament semnat cu fosta politie politica. "Timp de patru luni am colaborat cu Securitatea pentru aducerea din strainatate, pe un contract de la statul roman, a unei fabrici de armament", a explicat in direct istoricul.
"Tuturor conducatorilor delegatiei li s-a cerut semnarea unui angajament care prevedea colaborarea cu Securitatea - furnizarea de date si informatii tehnice despre utilajele importate - si pastrarea secretului profesional", relata Stoenescu in EVZ. "Semnez si acum angajamentul pe aceleasi considerente", spune istoricul.
"Becali nu a obiectat"
Stoenescu sustine ca legatura sa cu fosta Securitate exclude delatiuni referitoare la persoane si ca, inainte de a se inscrie in PNG, a discutat cu Gigi Becali despre colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea. "Eu i-am spus ca acesta este unul dintre argumentele pentru care nu am intrat in politica. Nu a avut nimic de obiectat", a spus Stoenescu despre reactia lui Becali. Pana la ora inchiderii editiei, Gigi Becali nu a putut fi contactat.
Audieri
Umbra lui Turcu, la CNSAS
Legaturile lui Varujan Vosganian cu fosta Securitate au fost lasate ieri sub semnul intrebarii de Colegiul CNSAS, intrucat in arhivele institutiei nu a fost gasit niciun document referitor la Vosganian. La propunerea lui Mircea Dinescu, Colegiul ia in considerare posibilitatea de a-l chema la audieri pe Liviu Turcu, fostul ofiter al DIE care a sustinut c