Credinciosii greco-catolici din municipiul Oradea sunt hotarati sa recastige Biserica "Sf. Mucenic Gheorghe", detinuta in mod abuziv de parohia ortodoxa. Informatia a fost facuta publica de purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice din oras, juristul Florian Jula.
Reprezentantii acestui cult au lansat un ultimatum conducerii Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului, in special Prea Sfintitului Petroniu Salajanul si parintelui vicar Bota Vasile, de a retroceda biserica pana la data de 13 noiembrie 2006. In caz contrar, credinciosii greco-catolici sunt hotarati sa reintre in posesia lacasului de cult "Sf. Gheorghe" fara acordul celeilalte parti.
Greco-catolicii sustin ca biserica le-a apartinut pana in anul 1848, cand a fost preluata de statul comunist. La solicitarea de conciliere pentru retrocedarea lacasului de cult, facuta marti, la sediul seminarului, punctul de vedere al Episcopiei Ortodoxe a fost prezentat de un delegat al Consiliului Parohial. Ortodocsii au precizat ca: "Biserica "Sf.
Gheorghe" nu a fost niciodata biserica seminarului si nu a fost construita de fratii nostri uniti. Ea a fost construita de iezuiti, pe locul unde a existat, inca in secolul al XV-lea, o biserica ortodoxa pe care ei au ars-o".
Considerand ca este "o ofensa la adresa istoriei orasului", reprezentantii greco-catolici au mentionat ca nu vor sa ajunga la situatii conflictuale generate de refuzul Episcopiei Ortodoxe de a le preda biserica.
Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a fost intemeiat in 1792, de Episcopul Ignatie Darabant (1788-1805), acelasi care a zidit si catedrala "Sfantul Nicolae" din Oradea (1803). Structurile Seminarului au fost date altor institutii in perioada comunista, el fiind redeschis dupa 1990, de catre preotul Vasi