Reuniti in cadrul unei ceremonii vara aceasta, o parte din cei mai importanti bancheri si oameni de afaceri ai lumii si-au ridicat paharele pentru sustinerea unui toast: "Suntem principala piata de capital a lumii, fara indoiala cel mai important centru financiar", a declarat Ken livingstne, primarul Londrei auditoriului.
Chiar daca principalul indice al bursei newyorkeze, Dow Jones, inregistreaza cotatii excelente si profiturile companiilor cotate pe Wall Street nu dau semne de slabiciune, suprematia New Yorkului ca principala piata financiara a lumii este serios amenintata, scrie International Herald Tribune.
Capitala Marii Britanii este cea care a cunoscut in ultima vreme o stimulare a domeniului bancar. Mai mult, bursa londoneza a inceput sa atraga atat o multitudine de fonduri de hedging, cat si capitalul unor companii care, pana nu de mult, ar fi preferat piata financiara americana.
Pe de alta parte, se observa expansiunea multor alte centre financiare: Chicago este pe cale sa devina cea mai importanta piata de instrumente financiare derivate, ca urmare a fuziunii dintre Chicago Mercantile Exchange si Chicago Board of Trade, iar Hong Kong are toate sansele sa ajunga cel mai important centru pentru lansarea de oferte publice initiale.
Evolutia acestor centre financiare in afara New Yorkului a starnit ingrijorare la Washington si in birourile celor de Bloomberg. "Cu toti ne dam seama ca este nevoie de anumite schimbari", declara Laure Aubuchon, sef al departamentului de dezvoltare internationala a afacerilor in cadrul New York City Economic Development Corporation. Conform spuselor lui, industria serviciilor financiare acopera 9% din forta de munca si furnizeaza 30% din totalul incasarilor din taxe.
Succesul Londrei reflecta, pe de o parte, tendinta de evitare a unor reglementari prea stricte a pietei americane, monitorizata in preze