Ministerul de Finante a renuntat sa mai emita in noiembrie obligatiuni de stat, aceasta fiind a 14-a luna consecutiva in care piata de capital este vaduvita de repere in privinta dobanzilor.
Pentru companiile financiare si de asigurari, titlurile de stat reprezinta principala investitie. Un exemplu sunt SUA, unde uriasul deficit comercial este echilibrat, intr-o anumita masura, de plasamentele in bonuri de Trezorerie.
Calendarul anuntat de Finante pentru noiembrie prevedea o emisiune de certificate de trezorerie si una de obligatiuni de stat.
Decizia anularii licitatiilor pentru vanzarea de titluri de stat programate pentru 2 si 13 noiembrie a fost luata de Trezorerie datorita disponibilitatilor semnificative in lei de care dispunea, dupa primele noua luni ale anului, executia bugetara indicand un excedent de 1,7% din PIB, in timp ce guvernul a aprobat un deficit anual de 2,5% din PIB.
Pana la finele anului mai sunt prevazute o emisiune de certificate de trezorerie, pe 18 decembrie, si o licitatie pentru obligatiuni, in 7 decembrie.
In aceasta situatie BNR ramane singura institutie care "dreneaza" excedentul de masa monetara din piata.
Ea a sterilizat acum doua zile 1,352 miliarde lei printr-o licitatie de depozite cu scadenta la o luna, la care au participat 8 banci, nivelul dobanzii fiind de 8,75%, valoare care coincide cu dobanda de politica monetara.
Pe langa tragerile saptamanale de depozite cu scadenta la o luna, bancile isi pot plasa disponibilitatile in lei la BNR si in certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Luna trecuta BNR a atras 1,5 miliarde lei la o dobanda medie de 8,71%, nivel care a fost considerat de piata drept un semnal privind mentinerea dobanzii de referinta la 8,75%.
Ministerul de Finante a renuntat sa mai emita in noiembrie obligatiuni de stat, aceasta fiind a 14-a luna consecutiva in c