130 de ani de la sosirea printului Carol in Romania se implinesc in acest an 2006, in care, iata, intr-un top popular realizat vreme de sase luni de catre TVR 1, regele Carol I apare ca fiind al doilea mare roman, dupa Stefan cel Mare si inaintea lui Eminescu.
In 1936 se implineau 50 de ani de la venirea lui Carol in tara lui de adoptie. Carol al II-lea s-a gandit ca este un bun prilej pentru o statuie. Trebuia una cu regele calare. Nici un sculptor roman al vremii nu era capabil sa faca o ecvestra. Nu aveam nici o traditie in acest gen.
A fost ales un croat, Mestrovici, celebru in epoca, sa realizeze acest monument. In 1938, statuia a fost instalata in fata cladirii Fundatiilor Regale, azi Biblioteca Centrala Universitara. In 1948, lucrarea a fost topita de guvernantii comunisti. Era din bronz.
Azi, in 2006, guvernantii romani cauta, din nou, un Mestrovici. Este Anul Carol I si al doilea mare roman nu are nici o statuie in tara lui. Ministerul Culturii vrea sa gaseasca chiar bronzul topit al lui Mestrovici. Circula un zvon cum ca monumentul nici n-a fost topit, ca a fost scufundat intr-un lac de langa Bucuresti. Armata l-a cautat. N-a detectat metale acolo, pe fund de lac. Nu-i nimic, zic functionarii de acolo. Avem, zic ei, la Zagreb, schita de macheta in ipsos a statuii lui Mestrovici. O dam la marit, o turnam si vom avea din nou originalul. O vom instala in acelasi loc in care a fost plasat primul... original. Care original? Fara Mestrovici insusi, orice reduplicare a ipsosului de la Zagreb ar fi o frauda, o impietate si un fals. Imaginati-va ca am incepe sa reduplicam Coloana lui Brancusi. De fapt, aproape ca am facut-o, prin restaurare...
Primaria Capitalei gandeste altfel acest proiect. Nu este nevoie de culoare politica pentru a putea intelege ca si Carol al II-lea ar fi ales un sculptor de ecvestre roman, daca ar fi existat unul. Azi,