Cele 19 tablouri, in valoare de milioane de euro, au fost aduse la Sibiu de la Bucuresti.
Dupa mai mult de o jumatate de secol in care au stat la Bucuresti, 19 tablouri dintre cele mai valoroase din colectia baronului Samuel von Brukenthal s-au intors ieri la Sibiu. Cu masuri de securitate extreme, lucrarile au ajuns la muzeu pe la pranz, doar trei dintre ele fiind aratate presei de catre ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu. Tablourile au fost resigilate cu grija dupa prezentare, in prezenta oficialitatilor sibiene. Intreaga colectie va fi expusa publicului pe 1 decembrie.
Securitate maxima
Ora sosirii pretiosului transport cu tablouri a fost tinuta secreta pana in ultima clipa si doar din nervozitatea directorului muzeului Brukenthal, Sabin Luca, si a altor cateva oficialitati se intrevedea nerabdarea.
Convoiul celor 12 dube a sosit pe neasteptate. Masinile au parcat aliniate in fata Muzeului Brukenthal si, intr-o clipa, toata zona a fost intesata de mascati si jandarmi. O singura duba dintre acestea a mers insa pana la intrarea in muzeu. Din spatele ei au fost descarcate cutiile, fiecare purtand cate un tablou. Totul sub stricta paza a mascatilor.
Tablourile, ferite de blituri
In Sala Baroca a muzeului, doar trei dintre cele 19 tablouri au fost prezentate presei de ministrul Adrian Iorgulescu, alaturi de care s-au aflat Sergiu Nistor, comisar general pentru programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007”, primarul Klaus Johannis, prefectul Ion Ariton si Episcopul Bisericii Evanghelicii C.A. din Romania, Cristoph Klein.
Din cutii sigilate au fost extrase trei tablouri celebre, purtate cu grija de mainile inmanusate ale ministrului, primarului si episcopului: „Rastignirea lui Christos”, de Antonello da Messina, „Omul cu tichie albastra”, de Jan van Eyck, si „Portret de barbat citind”, de Hans Memling. Pretioasele