Reprezentantii agentiilor imobiliare, vadit interesate de o crestere spectaculoasa a preturilor terenurilor, apreciaza ca acestea vor urma tiparul evolutiei preturilor din zone precum Faget sau Buna ziua.
Aici, declicul care a declansat cresterea preturilor a fost introducerea in intravilan a unei suprafete din padurea Faget si, respectiv, demararea proiectelor de investitii pe fosta pasune in Buna Ziua.
In prima faza, preturile s-au dublat, apoi au intrat pe o panta ascendenta pentru ca, in prezent, sa fie considerate zone rezidentiale de lux, a declarat Raluca Plic, de la agentia imobiliara Nobila Casa.
Desi au sustinut ca nu pot face astfel de prognoze, reprezentantii Nobila Casa se asteapta la o crestere a preturilor terenurilor din comunele invecinate, care vor face parte din zona metropolitana Cluj, insa diferentiat.
Vestul, cel mai scump
In prezent, cea mai mare cautare o au terenurile din vestul orasului, din comunele Floresti si Gilau, motiv pentru care aici preturile la terenuri sunt foarte mari - intre 10 si 60 de euro/mp, in functie de dotari, front etc.
Reprezentantii agentiilor imobiliare se asteapta ca, o data cu infiintarea metropolei, sa se inregistreze si cele mai mari cresteri de preturi. In Floresti, preturile s-au dublat, de la 50 de euro, au ajuns la 100, 120 de euro in zona Metro, deci e de asteptat sa ajunga la 200 de euro, considera Liana Lita, de la agentia Edil.
In zone mai putin cautate in prezent, cum sunt comunele Chinteni, Jucu ori Cojocna, unde preturile trec de 30 de euro/mp doar in mod exceptional, media fiind de 10 euro/mp, nu se asteapta cresteri la fel de spectaculoase de preturi, desi ar exista premise pentru acest lucru: Sunt zone mai degraba industriale, cum e si Apahida, insa au avantajul ca certificatele
de urbanism se obtin mult mai usor decat