Parlamentul European a aprobat recent o lege menita a deschide vasta piata de servicii a Uniunii Europene in fata competitiei cross-border, categorii profesionale variate, de la avocati la strungari, putand sa-si desfasoare activitatea in afara granitelor pietelor lor nationale, scrie International Herald Tribune.
La inceput, unele state membre ale Uniunii Europene s-au opus acestei legi, temandu-se de competitia venita din partea tarilor cu costuri mai scazute legate de forta de munca. Pana la urma, insa, o versiune a acestei legi a fost aprobata in luna mai, iar acum Parlamentul European a decis sa sprijine si el legea.
Parlamentul European a adus mai multe amendamente legii in luna februarie, excluzand o serie de servicii. In urma negocierilor aprinse dintre Parlamentul European, Comisia Europeana si guverne, au fost excluse servicii cum ar fi cele de sa-natate, securitate, broadcasting, jo-curi de noroc, servicii financiare, servicii de transport si comunicatii. De asemenea, legislatia nu va afecta reglementarile aflate in vigoare pe fiecare piata nationala a muncii, incluzandu-le pe cele privitoare la numarul maxim de ore de lucru, salariile minime si dreptul la greva.
In acelasi timp, Parlamentul a eliminat controversatul principiu al "tarii de origine", care ar fi permis companiilor sa-si desfasoare activitatile in alte state membre dupa reglementarile aflate in vigoare in tara lor de origine. Parlamentul a luat aceasta decizie in urma protestelor venite din partea unor tari ca Franta si Germania.
Multe tari vest-europene se temeau ca un astfel de principiu ar fi permis companiilor est-europene cu un nivel mai scazut al salariilor sa puna in pericol pozitia tarilor vecine cu costuri mai ridicate legate de forta de munca.
In fata protestelor, legislatorii europeni au realizat un proiect de lege care deschide sectorul serviciilor pe