VIATA LA TARA Sau cum sa treci iarna pregatindu-te de primavara VIATA LA TARASau cum sa treci iarna pregatindu-te de primavara
Am avut parte anul acesta, in mai toate regiunile, de o toamna lunga si blanda. Cunosc destui oameni care au case la tara, unii dintre ei locuindu-le permanent, altii numai cateva zile pe saptamana, de obicei in week-end-uri. La toti, fara exceptie aproape, am observat o stare evidenta de anxietate privind apropierea iernii. Sau, daca anxietate li se pare unora cam mult spus, hai sa zicem o agitatie, o precipitare de vorbe si fapte intru intampinarea anotimpului rece. Tinta principala a acestei agitatii au fost camarile, pivnitele si magaziile de lemne (pentru cei care folosesc acest combustibil traditionalâ¦). Intr-o ordine fireasca, se pare, a prioritatilor, atentia celor care au ales viata rurala s-a indreptat catre animale si pasaret, apoi catre gradina si livada. Dar s-o luam pe rand, impartasind din experienta unora dintre cititorii nostri, la care vom adauga cateva sfaturi bine temperate.
LEGUME SI FRUCTE CONSERVATE Multi cititori, derutati de aparitia pe diverse posturi de televiziune a unor nutritionisti care vor sa arunce la lada de gunoi orice aliment conservat, vor sa stie daca muraturile, gemurile si dulceturile mai au vreun rost pe lume. Evident, orice leguma sau fruct consumat in stare naturala are valori nutritive mai inalte decat acelea ramase dupa trecerea printr-un proces de preparare (fierbere, prajire, uscare, conservare etc.). Daca ne referim strict la preparatele specifice sezonului de toamna, vom spune ca orice aliment conservat in casa prin metode traditionale si in cantitati limitate va fi mai putin periculos decat unul conservat industrial. Despre presupusele efecte nocive ale consumului de muraturi, magiunuri, slaninute afumate sau jamboane puse la sare, nutritionistii, oricat de diferite si de ra