Fiscalitatea excesiva ofera Guvernului rezerve generoase pentru gesturi electorale, dar care contravin Constitutiei.
Guvernul incearca a patra oara sa nimereasca bugetul. Rectificare pe plus - pensionarii nu-si mai incap in piele de bucurie. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1 decembrie cu 16,8%, de la 339,3 la 396,2 lei.
Fondurile sistemului public de pensii vor fi majorate cu 73,5 milioane lei, prin diminuarea cu aceeasi suma a fondurilor aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Pensionarii se bucura mai devreme cu o luna decat estimase initial Guvernul, dupa cum n-a uitat sa precizeze liberalul Tariceanu. Dar de ce-si confunda iarasi statul buzunarele?! Ii atragem atentia ca in stanga, la haina, sunt banii pentru pensii. Nu in dreapta, la vesta, fiindca acolo e fondul pentru accidente de munca.
Daca guvernantii stiu ca vin alegerile anticipate si doresc sa majoreze veniturile pensionarilor, n-au decat sa majoreze cota de 20,5% platita de angajator sau pe cea de 9,5%, primita de la angajat.
Invers, daca se strang prea multi bani pentru accidentele de munca si bolile profesionale - unde angajatorii cotizeaza 0,5-4% in functie de domeniul de activitate (de la 0,5% la invatamant la 1,97% in transporturi si pana la 4% pentru minerit) -, atunci trebuie sa se returneze surplusul.
Insa daca statul nici nu presteaza serviciul, nici nu da banii inapoi, ci doar promite o reducere a cotelor la anul, asa de ochii lumii, la 0,4-3,6%, inseamna ca e fix cum zicea presedintele american Calvin Coolidge: „A colecta mai multe taxe decat e absolut necesar nu inseamna altceva decat jaf legalizat”.
Friedman a completat: „Avem un sistem care din ce in ce mai mult impoziteaza munca si subventioneaza nemunca”.
Dar in cazul de fata s-ar putea sa fie vorba