Raportul secret alimentează speculaţiile că s-ar fi plătit o răscumpărare şi pentru cei trei români. Ovidiu Ohanesian confirmă că s-ar fi achitat o sumă de bani. El pune la îndoială Raportul secret alimentează speculaţiile că s-ar fi plătit o răscumpărare şi pentru cei trei români. Ovidiu Ohanesian confirmă că s-ar fi achitat o sumă de bani. El pune la îndoială faptul că întreaga sumă ar fi ajuns în Irak.
Franţa şi Italia, criticate de Washington
"Washingtonul critică guvernările care plătesc pentru răscumpărarea ostaticilor", titrează "Liberation", care citează documentul "secret" al Administraţiei Bush, care a fost dezvăluit iniţial de "New York Times". Raportul spune că, în 2005, s-au plătit circa 24 de milioane de euro pentru eliberarea unor ostatici răpiţi în Irak de grupările teroriste. Washingtonul susţine că, astfel, insurgenţii irakieni ar fi susţinuţi financiar de mai multe ţări occidentale. Concret, sunt indicate Franţa şi Italia. Potrivit raportului, una dintre "preocupările" Statelor Unite se leagă de încercarea de a convinge statele străine să "înceteze să mai plătească aceste răscumpărări". Raportul se referă la Florence Aubenas, jurnalistă la "Liberation", care a fost răpită la Bagdad pe 5 ianuarie 2005 şi eliberată pe 11 iunie, în acelaşi an. Colega ei, Giuliana Sgrena, de la "El Manifesto", a fost, de asemenea, eliberată pe 4 martie 2005, după o lună de detenţie. "şi alţi stăini care au fost răpiţi în 2005 au fost eliberaţi, prin răscumpărare, în cursul aceluiaşi an", afirmă "Liberation" citând raportul american.
Sunt enumerate mai multe persoane eliberate anul trecut, printre care şi cei trei jurnalişti români, însă nu se face o referire la o sumă plătită pentru aceştia. Se pomenesc însă sumele plătite pentru eliberarea cipriotului Garabet Jean Jekerjian - 200.000 de dolari, şi cinci milioane de dolari pentru arheologul german Su