Elevilor li se alocă doar o cincime din timpul pentru educaţie fizică recomandat de experţii internaţionali în domeniu săptămâna trecută, un raport prin care recomandă ca fiecare copil sau tânăr să facă minimum 30 de minute de sport pe zi. Dacă scădem timpul necesar pentru echipare, încălzire şi recomandările profesorului, cam atât efort s-ar face într-o oră obişnuită de educaţie fizică, la noi în ţară. Din păcate, Ministerul Educaţiei refuză să aloce mai mult de o oră, două pe săptămână, în condiţiile în care Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport a remarcat o înjumătăţire a capacităţii de efort a tinerilor din România.
Mai nou, a început şi retrocedarea terenurilor de sport, iar autorităţile preferă să le ofere "în natură", în loc să acorde compensaţii şi să păstreze terenurile elevilor. Un teren de sport de aproape jumătate de hectar a dispărut din proprietatea unei şcoli de Bucureşti. În Vaslui, pe terenul de sport al şcolii Alexandru Ioan Cuza se construieşte un… buncăr. Lipsa acţiunii din prezent se va traduce, în viitor, prin mai mulţi bolnavi cardiovasculari şi o populaţie adultă obeză.
Sportul previne bolile lumii moderne
Asociaţia Americană a Inimii a făcut şi recomandări pentru modul în care ar trebui să se desfăşoare orele de educaţie fizică: cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi pentru fiecare elev. Statisticile arată că, de la an la an, tot mai puţin copii fac mişcare, iar orele de educaţie fizică nu sunt ţinute cum trebuie. Cercetătorii de la Asociaţia Americană a Inimii au atras atenţia că orele de educaţie fizică au rolul de a îmbunătăţi starea de sănătate şi pot preveni apariţia obezităţii la tineri. Printre recomandările pe care le-au făcut se remarcă aceea că administraţiile şcolilor ar trebui să pună la punct programe, lecţii şi competiţii interşcolare. Totodată, împreună cu administraţia locală, şcolile ar