Păstrarea unor carduri de la alte locuri de muncă poate duce la restanţe faţă de bancă ţine de restanţele pe care persoanele le acumulează prin comisioanele aferente cardurilor de debit inactive.
Multe companii preferă să plătească salariile prin intermediul cardurilor bancare, fapt care aduce o serie de avantaje pentru salariat, dar şi unele dezavantaje sau riscuri. Astfel, firmele care aleg să vireze veniturile angajaţilor pe card au posibilitatea să negocieze cu banca şi un plafon de credit, în cele mai multe cazuri sub forma unui overdraft (descoperit de cont) în limita a trei salarii. Ceea ce, pe de o parte, înseamnă un avantaj pentru salariaţi. Motivul ţine chiar de faptul că negocierea limitei şi a condiţiilor de împrumut se realizează între companie şi instituţia de credit, chiar dacă titularul cardului este angajatul. Spre exemplu, atunci când o persoană solicită un card cu facilitatea de overdraft, banca cere o vechime de minim trei luni la actualul loc de muncă. În schimb, în momentul în care negocierea se realizează între compania angajatoare şi bancă, această cerinţă nu mai este necesară. Asta pentru că legislaţia care defineşte facilitatea de descoperire de cont este ambiguă şi lasă loc de interpretări, a explicat pentru Adevărul un bancher ce a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Cardurile de debit nu ajung la Biroul de Credit
Dar, pe lângă facilitatea de descoperit de cont, plata salariilor pe card are şi unele dezavantaje. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că numărul total de carduri active s-a ridicat, în luna octombrie, la aproape 8,8 milioane de instrumente electronice de plată. În acelaşi timp, numărul salariaţilor din economie totalizează circa 4,6 milioane de persoane. şi cum nu toţi angajaţii primesc salariile pe card, mulţi oameni au în portofel câte două - trei astfel de instrumente pe care, în cele mai