Psihologii ne învaţă cum să alegem cadourile pentru cei mici, astfel încât "beneficiarii" lor să nu se plictisească de ele, aruncându-le după o zi sau două pentru copii. De multe ori însă, jucăriile sunt alese nu în funcţie de vârsta sau de preferinţele celor mici, spun psihologii. Alegerea ţine mai degrabă de orgoliul părinţilor care vor cadouri cât mai mari şi cât mai scumpe.
"Ca părinţi, dorim pentru copiii noştri jucării şi jocuri cât mai performante. Suntem pregătiţi ca, pentru a oferi copiilor noştri experienţe şi bucurii cât mai complexe, să plătim sume din ce în ce mai mari şi să negociem cu Moş Crăciun contracte din ce în ce mai sofisticate", consideră Mariana Nicolaescu, psihopedagog la Fundaţia Copiii Noştri.
Dar un cadou deosebit şi scump făcut copilului a devenit în multe situaţii o bucurie doar pentru părinţi. "Mândria că ni-l putem permite sau că am câştigat cu el aprecierea copilului este un sentiment care ne aduce satisfacţii deosebite în primul rând nouă, adulţilor. Să nu pierdem însă din vedere, în entuziasmul Sărbătorilor, că jucăriile sunt de fapt pentru copii", a mai spus Maria Nicolaescu.
Calculatorul duce la izolare
Jucăriile şi jocurile moderne sau calculatorul pot fi utilizate în activităţi de consolidare a unor cunoştinţe şi deprinderi asimilate anterior. "Ca părinţi trebuie să fim conştienţi însă că orice câştig implică şi o anumită pierdere. Avantajele sunt evidente şi stau pe buzele tuturor, dar dezavantajele trebuie urmărite de către părinţi cu aceeaşi grijă. Nu pierdeţi din vedere că o jucărie electronică sau calculatorul poate duce în timp la o izolare a copilului. Explorarea relaţiilor interumane nu va mai prezenta interes pentru copil şi adaptarea la condiţiile de mediu poate să se facă cu mai mare dificultate", ne-a mai spus Mariana Nicolaescu.
Jucăriile interactive, iubite de copii
Juc