• Sarbatoarea Sfantului Ignatie Teoforul coincide in traditia romaneasca cu Ignatul Porcilor, zi in care toata lumea sacrifica aceste animale pentru o masa imbelsugata de Craciun
Astazi este Ignatul Porcilor, zi in care toata lumea taie porcii pentru a avea o masa imbelsugata de Craciun. Sorici, toba, carnati, chisca sau alte delicateturi culinare vor fi preparate de cele mai multe dintre gospodine, fiecare dintre ele facand fel de fel de retete proprii sau consacrate din carnea animalelor.
Numele de Ignat vine de la sarbatoarea Sfantului Ignatie Teoforul, cunoscut de toata lumea drept Sfantul Ignat, zi ce coincide in traditia romaneasca cu ziua in care sunt taiati porcii. Dupa munca de la taiatul si transatul animalului, urmeaza cel mai important moment al zilei, Pomana Porcului, la care participa toti cei care au asistat la muncile de pana atunci. Cu toate ca este inca Postul Craciunului, cei mai multi dintre crestini renunta la exigentele impuse de Biserica si se infrupta cu cateva bucati de carne aburinda, stropita cu vin din belsug, cinstind ca au avut un animal sanatos, dar si pentru sanatatea familiei, care se bucura de suncile si muschiuletii animalului. Daca cei mai multi dintre barbati isi vad de alte treburi dupa ce au terminat cu sectionarea si sararea carnii, abia acum incepe munca adevarata, insa este partea femeilor. Acestea vor incepe sa prepare adevaratele bucate traditionale, cum ar fi carnatii, toba, caltabosii sau alte asemenea preparate. La taierea porcului nu trebuie sa asiste nici un milos, existand credinta ca porcul moare cu greutate, iar carnea nu va mai fi buna. Se spunea chiar ca cei care vaitau porcul il suparau pe Dumnezeu! Dupa ce porcul nu mai misca, se facea o taietura in chip de cruce, la ceafa, peste aceasta punandu-se sare, spunandu-se ca numai asa sufletul porcului va iesi din cap. De obicei,