Otrava cu arome la sticla returnabila Vad din ce in ce mai des tot felul de bauturi alcoolice ieftine (si proaste, bineinteles) pe care scrie "Bautura spirtoasa cu aroma de...". E lichida, deci e bautura. E spirtoasa pentru ca`i facuta din spirt. Majoritatea sunt incolore pentru ca au scapat de albastreala spirtului prin metode clasice (filtru de paine) sau moderne. Dar, intervine aroma.
Tin minte ca era la moda la un moment dat o firma de ... "bautura alcoolica" (ii ziceau ei), cu numele de Secarica. Stiu asta pentru ca aveam un prieten care lucra la o crasma dintr`un gang, frecventata de toti betivanii, si vindea alcool marca asta intr`o veselie.
De ce? Pentru ca era mai ieftin decat painea. Era vreo mie de lei suta de mililitri, in conditiile in care era 3.000 o paine... Si bagau aia in ei alcool din ala pana aveau ficatul transparent ca meduza...
In fine.
Acu` s`au mai rafinat baietii... 40-60 de mii sticla, da`i baga arome. Normal ca naturale. Arome naturale. Pentru ca, toate chimicalele folosite la fabricarea aromelor se gasesc in natura. Deci sunt naturale. Si ies descrieri de genul: "Bautura spirtoasa cu aroma de brandy" sau "Bautura spirtoasa cu aroma de votca". Aromele cu care vin aceste.... "bauturi" sunt limitate doar de imaginatia producatorului si de maiestria chimistilor care le fabrica. Mai nou umbla vorba c`au scos otrava din asta si cu aroma de whiskey sau tequila.
In afara de decolorat ficatul si de provocat ulcer perforat, bauturile astea au si alte utilizari practice, cum ar fi:
- desfunda chiuvete
- curata calcarul de pe instalatiile sanitare
- dizolva rugina
- reda stralucirea gresiei si a faiantei
- starpeste daunatorii (gandaci, furnici, sobolani)
Din nefericire, aceste bauturi vor continua sa fie consumate de o anumita categorie de oameni...
Poate, daca ar