Romanii vor putea munci in Italia numai in anumite sectoare, incepand cu 1 ianuarie 2007. Guvernul italian a decis ca de la acesta data se va aplica regimul tranzitoriu stabilit prin Tratatul de aderare pentru lucratorii romani si bulgari.
Masurile tranzitorii aplicate vor da insa liber acces persoanelor care vor dori sa se angajeze in urmatoarele sectoare:
- cele in care isi desfasoara activitatea personalul de conducere si cu o inalta calificare;
- agricol;
- turistic-hotelier;
- al activitatii casnice (menajere si ingrijitoare);
- constructii;
- mecanic;
- cele in care se desfasoara activitati sezoniere
Departamentului pentru Munca in Strainatate, precizeaza intr-un comunicat de presa aparut pe site-ul Guvernului, ca cei care vor obtine un contract de munca in sectoarele mentionate nu vor avea nevoie decat de o scrisoare de angajare in vederea eiberarii automate a cartii de sedere la fel ca si lucratorii din celelalte state comunitare.
De asemenea, va ramane neingradit accesul liberilor profesionistilor, iar pentru celelalte sectoare autoritatile competente vor adopta masuri simplificate pentru monitorizarea accesului lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii.
Numarul cetatenilor romani aflati legal pe teritoriul Italiei la 1 ianuarie.2006 era de 297 570, conform Institutului National de Statistica din Italia, romanii fiind ca numar pe locul al treilea, dupa albanezi si marocani.
In conformitate cu datele publicate de Anuarul de Statistica 2006 Caritas/Migrantes, la 31 decembrie 2005 numarul permiselor de sedere pentru motive de munca valabile apartinand cetatenilor romani era de 191 033 in timp ce pentru reintregirea familiei acesta era de 67 207.
Romanii vor putea munci in Italia numai in anumite sectoare, incepand cu 1 ianuarie 2007. Guvernul italian a