O data cu intrarea in Uniunea Europeana, intreaga piata salariala va creste. Insa important este ca aceasta crestere sa fie sustenabila, sa creasca implicit si restul pietei si businessul, este de parere Liliana Simion, director de resurse umane la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Desi pana in prezent, din punctul de vedere al miscarii angajatilor, s-a vazut o miscare predominanta dinspre Romania spre tarile din restul Europei, situatia dupa aderare poate aduce unele lucruri noi, potrivit Lilianei Simion. "Cred ca vom asista la o miscare in ambele sensuri. Dupa aderare, desi va fi mai usor pentru angajati sa lucreze in afara tarii, ma astept sa existe si reversul medaliei. Asta ar fi o balanta corecta", adauga ea.
Tot ca o consecinta a aderarii la Uniunea Europeana se va intensifica "batalia pentru angajati". Desi termenul de 1 ianuarie 2007 marcheaza aderarea, lupta pentru angajatii calificati s-a facut simtita cu mult timp inainte. "Ultimii ani ne-au facut sa realizam ca accentul nu se mai pune neaparat pe atragerea fortei de munca, ci ca trebuie sa lucram la politicile de retentie", precizeaza Simion. Politica de resurse umane a unei companii trebuie sa se bazeze in primul rand pe grija pentru angajati. "Daca avem grija de angajatii nostri, la randul lor, acestia vor avea grija de oameni, de clienti. Si atunci bunul mers al lucrurilor devine un rezultat firesc", explica Liliana Simion. La fel de importante sunt si grija pentru conditiile de munca, la mediul in care se lucreaza.
Exista si masuri combinate precum un plan de cariera bine definit, traininguri, posibilitati de dezvoltare profesionala, mai multa flexibilitate in administrarea timpului, toate avand ca scop retentia angajatilor. "Nu numai domeniul hotelier va fi caracterizat de lipsa fortei de munca. Va fi o resursa din ce in ce mai greu de gasit si atunci din ce in ce mai mult va treb