Zeci de tone de seminte de soia modificata genetic se vand in Cluj la negru, in conditiile in care cultivarea si comercializarea semintelor de soia sunt interzise de la inceputul anului. ZIUA de Cluj a realizat o ancheta incognito si a “negociat” achizitionarea a 120 de tone de soia modificata genetic.
Cum a inceput afacerea cu semintele de soia modificata genetic (MG). Reporterii ZIUA de Cluj au contactat-o pe Anisoara Pamfilie, unul din producatorii de soia MG din Turda. Sub pretextul ca am dori sa cumparam seminte de soia MG am aflat ca ea detine un depozit de 20 de tone in Turda la Statiunea de Cercetari. Dupa o jumatate de ora, am revenit cu un telefon pentru a stabili pretul.
Anisoara Pamfilie ne-a anuntat ca a reusit sa vorbeasca cu alti localnici si ca ar mai fi 100 de tone de soia MG numai buna de vandut. Am convenit la pretul de 7000 de lei pe kilogram, desi vanzatorul nostru ne-a spus ca in 2005 a vandut soia cu 9500 pe kilogram.
Merge si fara acte, numai sa se vanda
Pentru a incheia tranzactia, Anisoara Pamfilie a fost de acord sa ne prezinte depozitul de 120 de tone de soia MG. Anisoara Pamfilie ne-a condus la depozitul aflat in vechile hambare ale Statiunii de Cercetari Agricole Turda. La fata locului am “negociat” cu vanzatorul nostru sa cumparam 20 de tone de soia pe care in acte sa o trecem drept seminte de soia.
Am incercat sa aflam daca pentru cele 20 de tone ea detine un certificat de producator de seminte omologat. Anisoara Pamfilie a recunoscut ca nu detine un astfel de act, dar ca poate sa treaca in acte soia GM ca seminte si nu ar fi nici o problema. A mentionat ca pentru a deveni producator avizat erau necesare teste si unele aprobari suplimentare.
Mai mult, furnizorul nostru a fost de acord sa stabilim ulterior modalitatea de facturare. O parte ar fi urmat sa o cumparam p